Göteborgsalmanackan

Göteborgsalmanackan är en historisk väggkalender med bilder på Göteborg från omkring förra sekelskiftet. Första upplagan gavs ut 2001 och har sedan dess skaffat sig en trogen publik.

De historiska bilderna jämförs med nytagna bilder, då och nu, tillsammans med en historisk text om platsen. Kalendern har även inlagda dagar som tidigare funnits i äldre almanackor, exempelvis hämtat från Bondepraktigan när rötmånad börjar och slutar.

Göteborgsalmanackans tidresa varje månad tillåter betraktaren att drömma sig bort och fantisera hur allt en gång var, i de gamla landshövdingehusen i Haga, lukten i de stillastående kanalerna och i bostäderna de nya pampiga husen på Kunsportsavenyen. Mycket är bättre nu men de gamla bilderna antyder kanske ändå något som tycks gått förlorat sedan dess.

Fascinationen för bildjämförelsen då och nu har visat sig att inte ha några åldergränser, unga är lika intresserade som nostalgiska äldre. Detta gör Göteborgsalmanackan till en utmärkt julklapp, eller present att ge bort, månaderna kring nyår.

Klicka här för att komma tillbaka till beställning